Rebelii Houthi ar putea tăia cablurile subacvatice de internet din Marea Roșie, avertizează operatorii de telecomunicații și guvernul recunoscut de ONU din Yemen.
Unele dintre cabluri se află la o adâncime de doar 100 de metri și pot fi secționate ușor cu ajutorul unui ROV (vehicul subacvatic controlat de la distanță).
Distrugerea acestei rețele va afecta serviciile de telecomunicații în Vest, inclusiv tranzacțiile financiare mondiale.
Avertismentele au fost lansate după ce pe un canal de Telegram controlat de rebeli a apărut o hartă cu cablurile de internet aflate pe fundul Mării Roșii. „Sunt hărți ale unor cabluri internaționale care conectează toate regiunile lumii prin mare. Se pare că Yemen se află într-o poziție strategică, în condițiile în care linii de internet care conectează continente întregi – nu doar țări – trec pe lângă țară”, este mesajul publicat alături de imaginea cu cablurile, potrivit The Guardian.
Yemen Telecom a anunțat că a făcut eforturi în ultimii ani pentru ca furnizorii mondiali de servicii telecom să nu colaboreze cu rebelii Houthi, care ar putea astfel să afle cum funcționează aceste rețele.
Citește și: Povestea singurului avion, „arhaic” și de producție americană, deținut de rebelii Houthi
Aproximativ 17% din traficul global de internet se desfășoară prin intermediul cablurilor din Marea Roșie. Unele dintre acestea nu sunt mai groase decât un furtun folosit pentru irigații și pot fi avariate inclusiv de ancorele navelor sau de cutremure. Cel mai important din zonă este cablul Asia-Africa-Europa AE-1, cu o lungime de 25.000 de km. Acesta conectează sud-estul Asiei cu Europa.
Potrivit experților care au participat recent la Gulf Security Forum, cablurile nu au fost încă secționate deoarece rebelii nu au avut cunoștințele necesare pentru a face acest lucru, nu din lipsă de motivație. Lor le lipsesc, deocamdată, vehiculele subacvatice care le-ar permite să taie cablurile.
Tentative de distrugere ale infrastructurii de acest gen au mai existat. În 2013 au fost arestați trei scafandri care au vrut să secționeze cablul care susține cea mai mare parte din traficul de internet dintre Europa și Egipt.